Een oersaai Super Team in de NBA

Stel je voor: Ajax wordt met overmacht kampioen van Nederland. En waar normaal gesproken de beste spelers vervolgens vertrekken naar buitenlandse topclubs, blijven ze in dit geval de Amsterdamse club allemaal trouw. En dat niet alleen; Ajax trekt ook nog eens de spits van PSV aan, één van de beste spelers van Nederland.

Zou jij dan vol opwinding de Eredivisie gaan volgen? Want wie zou dit jaar wel eens kampioen kunnen worden…?

Nee, natuurlijk niet. Ajax zou een paar wedstrijden boeien maar daarna zou de verveling toeslaan.

Datzelfde gaat komend seizoen vast ook gebeuren met de NBA-club Golden State Warriors, uit Oakland, Californië. Afgelopen seizoen wonnen ze met overmacht de NBA-titel. En dat zag iedereen van kilometers afstand aankomen. De Warriors hebben namelijk vier topspelers. Zogenaamde All-Stars, die samen zo goed zijn dat de echte liefhebber er bijna geen bal meer aan vindt.

En wat is er nu gebeurd? Jawel; de Warriors hebben nog een topspeler aangetrokken, de boomlange DeMarcus Cousins. Een enfant terrible voor coaches maar een dijk van een speler.

De Warriors hebben een nieuw fenomeen in de NBA geïntroduceerd: die van het ‘Super Team’. Een groepje spelers die liever met andere toppers zo veel mogelijk titels pakken dan dat ze de competitie met elkaar aangaan. Zoals dat wel gebeurde in de goede oude tijd in de NBA zeg maar.

De afstand tussen de Warriors en de rest is nu zo groot geworden, dat ik bijna overweeg om mijn onlangs aangeschafte zenderpakket dat NBA-wedstrijden bevat, weer op te zeggen.

Leuk feitje: maar liefst drie Nederlanders speelden ooit voor de Warriors: Geert Hammink, Dan Gadzuric en – toen de Warriors nog in Philadelphia speelden – Hank Beenders; in 1946 de eerste Nederlander in de NBA. Op deze site kan je meer over hen te weten komen.