Smits junior wil ook naar de NBA. Maar is hij er klaar voor?

Derrik Smits, de 22-jarige zoon van Rik Smits, stelt zich voorlopig beschikbaar voor de NBA draft op 20 juni. Procfclubs krijgen dan de mogelijkheid om nieuwe jonge spelers aan zich te binden. Maar Smits lijkt – terecht – nog niet helemaal zeker van zijn zaak.

Wie zich eenmaal beschikbaar heeft gesteld voor de draft maar niet gekozen wordt, kan niet nogmaals meedoen. En daarmee kan een speler, als hij alsnog door een NBA-club aangetrokken wordt, allerlei zekerheden op contractueel gebied verliezen.

Los daarvan kan het zijn dat Smits, die op zich een uitstekend seizoen doormaakte bij Valparaiso University, twijfelt of hij al klaar is voor het grote werk. Wellicht dat hij daarom overweegt om zich alsnog terug te trekken en nog een jaar bij een andere universiteit (of een club in Europa?) te gaan spelen waar hij nog meer op de proef gesteld zou worden.

Zo houdt Smits zich nog verre van het schieten van driepunters, terwijl in de NBA ook de grote mannen tegenwoordig goede schutters moeten zijn. Smits loste afgelopen seizoen welgeteld één driepunter. En die miste hij.

Nu is er in de NBA nog steeds behoefte aan grote, fysieke centers. Maar dat zijn dan wel superatleten die tegenstanders moeten afschrikken om ook maar in de buurt van de basket te komen. Denk aan een JaVale McGee (LA Lakers), Rudy Gobert (Utah) of Myles Turner (Indiana). En zo’n atleet is Smits (nog) zeker niet.