Matt Haarms schiet nu ook zijn driepunters raak

De tijd dat de grote mannen – centers en power forwards – onder de ring konden wachten totdat ze de bal kregen, is voorbij. Iedereen schiet tegenwoordig verre, soms hele verre driepunters. Kan je dat niet, dan moet je wel uitzonderlijke klasse hebben om het alsnog in de NBA te redden.

Die klasse is bij Matt Haarms, de 2 meter 21 lange speler van Purdue University, nog niet structureel zichtbaar. Dat hij nu, in zijn derde seizoen bij Purdue, een goede driepuntschutter is geworden, is daarom goed nieuws voor iedereen die graag weer eens een Nederlander in de NBA wil zien spelen. Wie weet speelt hij zich op deze manier namelijk wel definitief in de kijker van de NBA-scouts.

Foto: hammerandrails.com / Purdue

In zijn eerste seizoen bij Purdue schoot de Amsterdammer iets meer dan 14 procent van zijn driepunters raak (1 op 7). Ter vergelijking: de beste schutters in de NBA raken meer dan 40 procent en de driepuntlijn ligt in de NBA een stukje verder van de basket.

Steeds hoger percentage

Vorig seizoen verhoogde Haarms zijn percentage echter al naar 28 procent (7 op 25) en dit seizoen schiet hij tot nu toe zelfs ruim 35 procent (10 op 28) van zijn afstandsschoten raak.

Tegelijkertijd schiet Haarms dit seizoen minder goed zijn vrije worpen (een zeer magere 65 procent tegen 70 procent vorig seizoen). En daardoor lijkt het toch een beetje de vraag of hij écht een betere schutter is geworden.

Stap naar de NBA?

Of Haarms plannen heeft om zich na dit seizoen beschikbaar te stellen voor de NBA is niet bekend. Hij mag na dit seizoen nog maximaal één seizoen bij Purdue spelen. Uiterlijk in juni 2021 weten we dus of hij mede dankzij zijn driepunters na Swen Nater, Rik Smits, Geert Hammink, Dan Gadzuric en Francisco Elson en volgende Nederlandse ‘Big Man’ in de NBA wordt.

  3 reacties op “Matt Haarms schiet nu ook zijn driepunters raak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *