Leestips

Meer lezen over Nederlanders in de NBA? Hieronder een overzicht van de boeiende literatuur die ik gevonden heb.

‘Rik Smits, Dunking Dutchman’

Rik Smits is zonder twijfel de beste Nederlander die in de NBA gespeeld heeft, al won Fransisco Elson als enige ooit het kampioenschap (met de San Antonio Spurs, in 2007). Vandaag de dag woont Smits vlak buiten Indianapolis, waar hij zijn hele loopbaan speelde. In dit boek beschrijft Tim Overdiek welke grote hindernissen Smits moest nemen voordat het publiek in Indiana hem in de armen sloot.

‘PLAY THE GAME RIGHT – Butch van Breda Kolff, A biography by Paul A. Luscombe’

De citaten op de voorkant van het boek zeggen al heel veel. Volgens NBA-grootheid Wilt Chamberlain was Van Breda Kolff – zoon van een Nederlandse immigrant – ‘de slechtste coach die ik ooit heb gehad.’ Waarop de coach reageert met: ‘I take that as a compliment’. Butch van Breda Kolff was tussen 1967 en 1979 een van de meest kleurrijke, veeleisende en uitgesproken coaches in de NBA. Zijn Nederlandse roots komen sporadisch aan bod; in mijn boek ga ik daar dieper op in. 

 

How to Be Like Rich DeVos: Succeeding with Integrity in Business and Life

Boeiende biografie – hoewel niet al te kritisch, en dan druk ik het zachtjes uit – van de Amerikaanse ondernemer Rich DeVos. Deze kleinzoon van Nederlandse emigranten bouwde zijn bedrijf AmWay uit tot een miljardenonderneming en vanaf 1991 was hij eigenaar van het NBA-team Orlando Magic. DeVos overleed in 2018. In mijn boek vertelt Nederlander Geert Hammink, die voor de Magic speelde, over zijn ontmoetingen met DeVos.

Ice to the Eskimos: How to Market a Product Nobody Wants‘ – Jon Spoelstra

Jon Spoelstra, die leidinggevende posities heeft bekleed binnen meerdere NBA-clubs, is de vader van NBA-coach Erik Spoelstra en de kleinzoon van een Nederlandse emigrant. In dit boek doet hij enkele van zijn ideeën over marketing uit de doeken. Hun Nederlandse roots komen niet aan bod maar staan wel centraal in het verhaal over de Spoelstra’s in mijn boek.