Nederlandse NBA-spelers

Tot op heden zijn er zes Nederlandse spelers actief geweest in de NBA. Verder zijn er ook enkele spelers die wel gedraft zijn maar die nooit een minuut in de NBA gespeeld hebben. Wie dat zijn, vind je hier.

SmitsCreativeCommons

Rik Smits: bescheiden reus van 2,24 meter

NBA: 1988-2000

Team: Indiana Pacers

In zijn jonge jaren worstelde de ingetogen Eindhovenaar wat met zijn lengte. Niet raar als je 2.24 meter bent en daarmee een van de langste NBA-spelers ooit. In de fysiek keiharde NBA moest hij flink bikkelen voordat hij een plekje verworven had maar hij werd uiteindelijk een ‘fan favorite’ in Indiana. Haalde in 2000 de NBA Finals maar verloor van de Los Angeles Lakers van het sterrenduo Kobe Bryant en Shaquille O’Neal, en werd in 1998 als enige Nederlander ooit verkozen tot All-Star.

Smits is volgens velen de beste Nederlandse NBA-speler ooit, ook al won hij in tegenstelling tot Francisco Elson geen titel. Bleef na zijn loopbaan hangen in Indianapolis, waar hij een motorcrossbaan in zijn tuin aanlegde, en woont nu vlakbij het behaaglijk warme Phoenix, in Arizona.

Smits schijnt nog regelmatig wedstrijden van de Pacers te bezoeken en zijn eveneens boomlange zoon Derrik speelde bij het universiteitsteam van Valparaiso samen met de zoon van ex-NBA-speler Geert Hammink. Hij speelde in 2020 als  laatste bij Valladolid, in de tweede divisie in Spanje.

Meer weten? Over Smits zijn verschillende documentaires gemaakt, waaronder ‘Lengte kun je niet leren’ (2000) en ‘Andere Tijden Sport: Rik Smits’ (2015). Tim Overdiek schreef daarnaast een boek over Smits.

ElsonCreativeCommons

Francisco Elson: de enige Nederlandse kampioen

NBA: 2003-2012

Teams: o.a. de Denver Nuggets, San Antonio Spurs, Utah Jazz en Milwaukee Bucks

Werd in 2007 de eerste Nederlandse NBA-kampioen, met de San Antonio Spurs van grootheden Tim Duncan (speler) en Gregg Popovich (coach). Elson speelde een bijrol, maar toch. In de NBA Finals versloegen de Spurs de Cleveland Cavaliers van superster LeBron James (die later vier titels zou winnen) met maar liefst 4 – 0.

Elson, een boomlange (2,13 meter) maar bescheiden Rotterdammer, versleet heel wat NBA-teams voordat hij in 2012 de NBA definitief verliet. Zijn kampioenschap bezorgde de NBA natuurlijk flink wat pr in Nederland.

Elson speelde in tegenstelling tot Smits vele wedstrijden voor het Nederlands team en speelde in de nadagen van zijn loopbaan zelfs nog even in Iran. Momenteel is hij directeur van Flexpower Europe, een producent van sportcrème voor stijve en stramme spieren.

Meer weten? Met name na zijn NBA-kampioenschap kreeg de Nederlandse media oog voor Elson. Zo verscheen hij onder meer in het tv-programma Holland Sport (2008).

GadzuricCreativeCommons

Dan Gadzuric: goede rebounder bij een matig team

NBA: 2002-2012

Teams: speelde het grootste deel van zijn loopbaan voor de Milwaukee Bucks

Geboren Hagenaar Gadzuric (2,11 meter) behaalde zijn grootste successen bij de Milwaukee Bucks. Hij kreeg nooit echt veel speeltijd maar kwam in het seizoen 2004-2005 toch tot gemiddelden van 7,3 punten en 8,3 rebounds. Bepaald niet slecht voor iemand die slechts 22 minuten per wedstrijd speelt. De Bucks behaalden echter slechts zelden de playoffs.

Gadzuric’ beide ouders zijn overigens buiten Nederland geboren, in Servië en op het Caribische eilandstaatje Saint Vincent en de Grenadines. Volgens zijn Twitteraccount woont hij momenteel met zijn gezin (onder andere?) in Las Vegas.

 Hammink

Geert Hammink: back-up van Superman

NBA: 1994-1996

Teams: Orlando Magic, Golden State Warriors

Hammink (2,13 meter) speelde ‘slechts’ in acht NBA-wedstrijden (welke Nederlander kan hem dat nazeggen?) maar speelde in Orlando voor een zeer getalenteerd team met onder andere Shaquille O’Neal, een van de beste centers ooit in de NBA. Niet voor niets was ‘Superman’ een van Shaq’s bijnamen. De mastodont (2,16 meter) was ook teamgenoot van Hammink bij Louisiana State University.

Hammink behaalde vervolgens flink wat successen in Europa, onder meer bij Alba Berlijn. Hij is nog steeds actief in de basketbalwereld, als mede-eigenaar van Court Side, een agentschap voor spelers, en als coach van eredivisieclub ZZ Leiden. Daarmee werd hij in 2021 kampioen van Nederland.

Zoon Shane speelde in Amerika bij Valparaiso University samen met de zoon van Rik Smits, Derrik. Hammink junior speelde het seizoen 2017-2018 voor Bilbao uit de Spaanse ACB-competitie en was enkele jaren actief in de Dutch Basketball League, sinds juni 2021 bij Heroes Den Bosch.

2175878805_d01ecf594d_z

Swen Nater: haalde de NBA mede dankzij een tv-show 

NBA: 1976-1984

Teams: Milwaukee Bucks, Buffalo Braves, San Siego Clippers, Los Angeles Lakers

Vandaag de dag is Swen Nater (Den Helder, 1950) in Amerika een zogenaamde ‘motivational speaker’ maar ooit was hij een lange (2,11 meter), hardwerkende speler in de NBA. En lang dáárvoor was hij een 9-jarig ventje die naar Amerika reisde om via een tv-show herenigd te worden met zijn moeder. Die was hem voorgegaan en had geen geld om al haar kinderen meteen mee te nemen.

Nater speelde tussen 1976 en 1984 voor onder meer de San Diego Clippers en de Los Angeles Lakers. Bij de Clippers was hij teamgenoot van Bill Walton, een van de beste NBA-spelers ooit.

Beenders3

Hank Beenders: maakte het ontstaan van de NBA mee

NBA (toen nog de BAA): 1946-1949

Teams: Providence Steamrollers, Philadelphia Warriors, Boston Celtics

De allereerste Nederlander in de NBA, die toen nog de Basketball Association of America heette. Beenders (1,98 meter), wiens portret elders op deze site te vinden is, haalde als speler van de Philadelphia Warriors in 1948 de finale van de BAA. De Warriors verloren echter van de Baltimore Bullets. Beenders werkte later jarenlang als vertegenwoordiger, kwam nog een keer naar Nederland en overleed in 2003.

(Fotobron: Flickr / fotobron Beenders: LIU Brooklyn Athletics Department)