Brinkman belde in 1947 al vanuit de auto

Afgelopen week besteedden diverse media aandacht aan het vijftigjarig bestaan van de mobiele telefoon. Het eerste mobiele belletje werd gepleegd op 3 april 1973 in (waar anders?) Amerika. In New York, om precies te zijn.

Decennia eerder, in 1946, zag in Amerika ook de eerste autotelefoon al het licht. Een van de eerste gebruikers was Magnus Brinkman, een zoon van een Nederlandse immigrant uit Holten. Daar kwam ik achter tijdens het onderzoek voor mijn boek, waarin ik onder andere het bijzondere levensverhaal van Brinkman vertel, die in de zomer van 1949 betrokken was bij de oprichting van de NBA.

In een krantenarchief vond ik in de Sheboygan Press van 16 juli 1947 onderstaande foto. Brinkman was jarenlang voorzitter van de basketbalclub Sheboygan Red Skins, uit het gelijknamige provinciestadje niet ver van Milwaukee, Wisconsin. En bij het runnen van die club, naast al zijn andere bezigheden als drukke zakenman, kwam zijn autotelefoon ongetwijfeld goed van pas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *