Leestips

foto-4-kopie-2

 

‘There is no next – NBA legends on the legacy of Michael Jordan’

 verkrijgbaar bij amazon.com

NBA-spelers, -coaches en andere kenners over de erfenis van Michael Jordan. Vlot geschreven door Sam Smith, een bekende Amerikaanse basketbaljournalist en Jordan-kenner. Vrijwel iedereen blijkt het erover eens: er is nooit een vergelijkbare speler geweest en er zal nooit een nieuwe Jordan opstaan. De man is de enige in zijn soort.

 

Het Dream Team’

 verkrijgbaar bij bol.com

Toegankelijk boek van Mart Smeets over het beste team ooit: de Amerikaanse basketbalploeg tijdens de Olympische Spelen van Barcelona, in 1992. Mede dankzij dit team, dat tegenstanders een voor een omverblaast, raakt ook de rest van de wereld verslingerd aan de NBA. Het boek bevat portretten van de twaalf spelers (waaronder Jordan, Magic Johnson en Larry Bird) en coach Chuck Daly.

 

‘Heaven is a Playground’

 verkrijgbaar bij amazon.com

Een beroemd boek, in basketbalkringen. Waarom? Omdat schrijver Rick Telander (Sports Illustrated) niet de spotlights van de NBA opzoekt, maar het asfalt van de anonieme basketbalpleintjes in Brooklyn, New York. Tijdens de zomer van 1974 struint hij de pleintjes af en leert hij er de vrijwel kansloze jongeren kennen die dromen van een bestaan als prof. Een inkijkje in een harde en voor velen – ook in Amerika – onbekende wereld.

 

‘Rik Smits, Dunking Dutchman’

 verkrijgbaar bij bol.com

Rik Smits is zonder twijfel de beste Nederlander die in de NBA gespeeld heeft, al won Fransisco Elson als enige ooit het kampioenschap (met de San Antonio Spurs, in 2007). Vandaag de dag woont Smits vlak buiten Indianapolis, waar hij zijn hele loopbaan speelde. In dit boek beschrijft Tim Overdiek welke grote hindernissen Smits moest nemen voordat het publiek in Indiana hem in de armen sloot.