Onbekende NBA-pioniers met NL roots

Lang voordat moderne profs als Rik Smits de NBA haalden, waren er al (nazaten van) Nederlandse immigranten in de NBA actief. Hieronder verschijnen verkorte versies van de portretten van diegenen die ik heb opgespoord en van wie ik het levensverhaal heb opgetekend (klik op de foto’s).

 


Beenders3-framed

Hank Beenders (Schoten, 1916) maakte als speler in 1946 de start van de NBA mee

bach_celtics_040203-framed

Johnny Bach (1924-2016), kleinkind van Nederlandse immigranten, coachte Michael Jordan

Boven-framed

Don Boven (1925-2011), die de beginjaren van de NBA meemaakte, was een zoon van Groningse immigranten

Site2

De Nederlander Mike Uline (1874-1958) was in 1946 een van de oprichters van de NBA

 

photofacefun_com_1482876889

Kaasfabrikant Magnus Brinkman, zoon van een emigrant uit Holten, legde mede de basis voor de NBA

Tom Boerwinkle, die tien jaar voor de Chicago Bulls speelde, hoorde als kind hoe zijn grootouders Nederlands met elkaar spraken

 

De komende tijd volgen portretten van onder meer:

 

Richard DeVos – Oprichter van het miljardenbedrijf Amway en eigenaar van basketbalclub de Orlando Magic. Koestert zijn gereformeerde Nederlandse wortels, zijn grootouders waren eenvoudige Nederlanders uit Groningen en Utrecht die in Amerika helemaal onderaan de ladder begonnen.

Swen Nater – Geboren in Den Helder, NBA-speler van 1976 tot 1984. Belandde in Amerika via een tv-show die hem weer samenbracht met zijn moeder. Zij was al naar Amerika vertrokken maar had te weinig geld om al haar kinderen mee te nemen. Vandaag de dag is Nater in Amerika een veelgevraagd ‘motivational speaker’.

Jon Spoelstra – Zoon van een Nederlandse immigrant, voorzitter en general manager van verschillende NBA-teams (sinds 1977). Schreef talloze bekende marketingboeken. Zoon Erik Spoelstra coacht de Miami Heat, waar hij enkele seizoenen megaster LeBron James onder zijn hoede had.