Alle NBA’ers met NL roots

Hieronder vind je een overzicht van alle NBA-spelers , coaches en clubbestuurders van wie ik desnoods via onderzoek heb kunnen achterhalen dat zij Nederlandse roots hebben. Ook de spelers die weliswaar gedraft zijn maar nooit een minuut in de NBA gespeeld hebben, staan hier vermeld.

Alleen diegenen van wie de Nederlandse roots hooguit enkele generaties teruggaan en waarbij sprake is van emigratie naar Amerika, komen in mijn boek.

Johnny Bach

Hank Beenders

Tom Boerwinkle

Don Boven

Jan van Breda Kolff

Magnus Brinkman

Ryan Broekhoff – Geboren in Australië en stamt af van Nederlandse immigranten. Naar verluidt heeft hij zelfs een Nederlands paspoort. Speelde twee seizoenen voor de Dallas Mavericks.

Sam Dekker

Rich DeVos

Craig Dykema

Francisco Elson – Werd in 2007 als eerste Nederlandse basketballer kampioen in de NBA, als speler van de San Antonio Spurs.

Nick Van Exel

Dan Gadzuric

Wyc Grousbeck – Eigenaar van de Boston Celtics. Een verre voorvader, geboren in Breda, emigreerde in de zeventiende eeuw naar Amerika.

Geert Hammink

Remon van de Hare

Sam Hinkie

Keith van Horn

Kyle Korver

Norm van Lier – Deze voormalige speler van onder meer de Chicago Bulls stamde naar eigen zeggen af van een voorouder die kind was van een slaaf en een slavenhouder, een Nederlandse immigrant.

Swen Nater

Henk Norel

Tony Parker

Milt Schoon

Gehrard Schreur

Jack Sikma

Rik Smits

Art Spoelstra

Jon Spoelstra

Erik Spoelstra

Matt Steigenga

Greg Stiemsma – Speelde o.a. voor de Boston Celtics. Enkele overgrootouders waren Nederlanders, geboren in o.a. de Friese plaatsen Paesens-Moddergat en Hollum.

Mike Terpstra – Een voormalige assistent-coach voor de Oklahoma City Thunder en de Washington Wizards.

Mike Uline – Een van de oprichters van de NBA en voormalig eigenaar van de Washington Capitols, geboren in 1874 in Noord-Brabant. Uline zijn levensverhaal staat in mijn boek.

Jordan Vandenberg

Logan Vander Velden

Fred VanVleet – Zijn moeder heeft hun (deels) Nederlandse afkomst aan mij bevestigt maar deze roots gaan zo ver terug dat zij er geen verdere informatie over heeft.

Pete Verhoeven

Joe Wieskamp – Speelt bij de San Antonio Spurs. Voorouders naar verluidt afkomstig uit Gendringen, in de Achterhoek.

Phil Zevenbergen

Jim Zoet

Serge Zwikker