Het boek

‘Nederlandse pioniers in de Amerikaanse NBA’

In 2024 is het 150 jaar geleden dat Mike Uline, een van de oprichters van de NBA, in een Brabants gehucht geboren werd. Eenmalig een email ontvangen zodra het boek volgend jaar te koop is? Stuur dan een email

Eindhovenaar Rik Smits en Rotterdammer Francisco Elson behoren tot het handjevol Nederlanders dat erin slaagde de NBA te bereiken, de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Bijna niemand weet echter dat de Nederlandse inbreng in de NBA veel groter is, dankzij (nazaten) van Nederlanders die lang voor de tijd van Smits en Elson al naar Amerika waren geëmigreerd. De bewogen historie van de NBA, die teruggaat tot 1946, blijkt zelfs vergeven van spelers, coaches en clubbestuurders met Nederlands bloed. Hun levensverhalen staan centraal in dit boek.

Nederlandse immigranten

Neem Magnus Brinkman, de zoon van een immigrant uit Holten. Deze kaasfabrikant uit Wisconsin was jarenlang voorzitter van de Sheboygan Red Skins, een van de meest succesvolle basketbalclubs in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Of Hank Beenders, die in 1924 als achtjarig ventje Haarlem voorgoed verliet en jaren later het begin van de NBA meemaakte. Zijn kinderen delen in dit boek anekdotes over zijn kleurrijke leven.

Ook is hier in Nederland onbekend dat Brabander Mike Uline medeoprichter was van de NBA en als eerste clubeigenaar een zwarte Amerikaan opstelde. En Johnny Bach, die met trots het horloge van zijn overgrootvader uit Deventer droeg, coachte in de jaren negentig Michael Jordan van de Chicago Bulls. Ook werkte hij samen met Phil Jackson, de meest succesvolle NBA-coach ooit, die in dit boek herinneringen ophaalt over zijn samenwerking met Bach.

Meer dan een sportboek

Hun portretten en die van vele andere vergeten Nederlanders in de wereld van de NBA schetsen een fascinerend beeld van de geschiedenis van een van de meest beroemde sportcompetities ter wereld.

De verhalen in dit boek, die veel uniek fotomateriaal bevatten, zijn verkregen uit eerste hand en uit die van nabestaanden en tijdgenoten. Deze verhalen gaan over de meest onwaarschijnlijke belevenissen van Nederlandse immigranten in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dit boek is daarom ook een aanrader voor diegenen die geboeid zijn door Amerika en de Nederlanders die daar een nieuw bestaan opbouwden.