‘Nederlandse pioniers in de Amerikaanse NBA’

 

Eenmalig een email ontvangen zodra het boek te koop is? Stuur mij dan een email

 

Eindhovenaar Rik Smits en Rotterdammer Francisco Elson behoren tot het handjevol Nederlanders dat erin slaagde om de NBA te bereiken, de beste basketbalcompetitie ter wereld. Bijna niemand weet echter dat het Nederlandse aandeel in de NBA veel groter is, dankzij (nazaten) van Nederlanders die vanaf het eind van de 19e eeuw naar Amerika emigreerden. De historie van de NBA, die teruggaat tot 1946, blijkt zelfs doorspekt met spelers, coaches en clubbestuurders met Nederlands bloed. Hun levensverhalen staan centraal in dit boek.

 

Nederlandse immigranten

Neem Magnus Brinkman, de zoon van een immigrant uit Holten. Deze kaasfabrikant uit Wisconsin is jarenlang voorzitter van de Sheboygan Red Skins, een van de meest succesvolle basketbalclubs in de beginperiode van het professionele basketbal in Amerika. Of Hank Beenders, die in 1924 als achtjarig ventje Haarlem voorgoed verlaat en het begin van de NBA meemaakt. Niemand weet daarnaast dat een Nederlander, Brabander Michiel Uline, medeoprichter was van de NBA. En Johnny Bach, die met trots het horloge van zijn overgrootvader uit Deventer draagt, coacht in de jaren negentig Michael Jordan. Phil Jackson, de wereldberoemde NBA-coach, vertelt in dit boek over zijn samenwerking met Bach.

 

Meer dan een sportboek

Hun portretten en die van talloze anderen schetsen een boeiend beeld van de geschiedenis van een van de meest beroemde sportcompetities ter wereld.

Hun verhalen, zoveel mogelijk opgetekend uit hun eigen mond en die van hun nabestaanden en tijdgenoten, tonen tegelijkertijd de boeiende belevenissen van Nederlandse immigranten in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dit boek is daarom ook een aanrader voor diegenen die geboeid zijn door Amerika en de Nederlanders die daar een nieuw bestaan opbouwden.