Magnus Brinkman

Magnus Brinkman - Sheboygan Red Skins 1950-1951 season - National Professional Basketball League - 602-52-5

Magnus Brinkman, zoon van een kaasfabrikant uit Holten, was in de jaren ’40 voorzitter van NBA-club de Sheboygan Red Skins

 

De marketingafdeling van de NBA mag het zelf dan wat verdoezelen; kenners zijn het erover eens dat de semi-professionele National Basketball League (NBL) tussen 1937 en 1949 toch echt de voorloper van de nu wereldberoemde NBA is. De halve Nederlander Magnus Brinkman (1909-1990), die niemand in Nederland kent, verdient dus eigenlijk een standbeeld. Of op zijn minst een hoofdstuk in een boek over de NBA.

Deze zoon van een Nederlandse immigrant uit het Overijsselse Holten is in de jaren dertig en veertig een van de drijvende krachten van de NBL, als lid van het overkoepelende bestuur en als voorzitter van de Red Skins uit Sheboygan (Wisconsin), waar hij in die tijd een bekend figuur is.

news-wi-sbygan-sbyganpress.1938_02_21_0002

Ondernemer Brinkman was een bekende inwoner van Sheboygan. Hier staat hij afgebeeld in de lokale krant, de Sheboygan Press, van 21 februari 1938. Foto: Sheboygan Press

 

Brinkman’s NBL fuseert in 1949 met de Basketball Association of America (BAA) en de twee competities gaan samen verder als de NBA. Hoewel het grote geld omgaat binnen de BAA, zijn kenners ervan overtuigd dat de basis voor het succes van de NBA jaren daarvoor al wordt gelegd door de NBL van Brinkman.

 

Kampioen NBL

Brinkman’s vader, die eind negentiende eeuw in Amerika belandt, bouwt in Sheboygan een kaasimperium op. Als hij nog maar 25 is moet Magnus het stokje overnemen omdat zijn vader overlijdt. Daarnaast is hij druk in de weer voor de Red Skins, met wie hij in 1943 kampioen wordt van de NBL.

Zes jaar later fuseert de NBL dus met de BAA, die eigenlijk een beetje neerkijkt op provincieclubs zoals de Red Skins. Na een seizoen worden deze dan ook vriendelijk uit de kersverse NBA gekegeld. Net als clubs uit kleine ‘B-steden’ als Anderson en Waterloo. Brinkman probeert begin jaren vijftig nog tot twee keer toe een nieuwe competitie uit de grond te stampen, maar zonder succes.

 

Bezoek aan Holten

Enkele jaren later verhuist hij naar het warme Florida, samen met zijn vrouw, dochter en moeder. Hij verkoopt het familiebedrijf, werkt nog een tijdje als makelaar en reist in de jaren zeventig een keer naar Nederland. Hij brengt onder meer een bezoek aan Holten, het dorp waar zijn vader eind negentiende eeuw geboren wordt.

Contact met familie daar heeft hij dan niet meer, vertelt zijn dochter mij. De Brinkmans zijn compleet veramerikaanst. Zodanig zelfs dat Magnus dus zijn stempel drukt op het ontstaan van de NBA, die decennia later zelfs de Nederlandse tv-kijker bereikt.

 

Ben je benieuwd naar het ontstaan van de NBA, de belevenissen van Brinkman in de jaren dertig en veertig, en het succesverhaal van zijn geëmigreerde vader? Dan heb je wellicht interesse in zijn uitgebreide verhaal in mijn boek.