Tom Boerwinkle

Foto: Kaye Boerwinkle

 

Tom Boerwinkle (1945-2013) speelde in de jaren zestig en zeventig tien jaar lang voor de Chicago Bulls.

 

De 2.13 meter lange, 120 kilo zware center was allesbehalve atletisch maar hij was een echte teamspeler, een goede verdediger en een uitstekende passer. Zijn no-nonsense-mentaliteit maakte hem erg populair in Chicago.

Zijn overgrootouders van vaders kant waren Nederlandse immigranten uit Amsterdam, Drenthe en Friesland, zo kwam ik via zijn kleinzoon te weten. In Amerika veranderden ze de naam Boerwinkel in het meer Amerikaans aandoende Boerwinkle. Zijn opa en oma, die eind negentiende eeuw als kind emigreerden, leerden elkaar in Cleveland kennen.

 

Foto: Kaye Boerwinkle

 

Daar, in een voorstad van Cleveland, groeide Boerwinkle in de jaren veertig en vijftig op, samen met een oudere broer en zus. Zijn vader werkte er in de florerende olie-industrie. De streek waar het gezin woonde staat nu echter bekend als de Rust Belt, vanwege de verlaten industrieterreinen, troosteloze binnensteden en hoge werkloosheid.

 

Beroemde tegenstanders

Boerwinkle werd tussen 1968 en 1978 een zeer gewaardeerde speler bij de Bulls en enkele keren was hij dichtbij de finale van de NBA. En alleen Michael Jordan pakte tijdens zijn loopbaan bij de Bulls meer rebounds dan Boerwinkle, die in een tijdperk speelde dat gedomineerd werd door talloze beroemde centers als Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Jack Sikma en Dave Cowens.

Een aantal familieleden van Boerwinkle reisde in 2014 naar Nederland, een trip die hun Nederlandse grootouders nooit hebben gemaakt. Tom, die als kind nog aandachtig luisterde hoe zijn grootouders in het Nederlands met elkaar spraken, maakte het niet meer mee. In 2013 overleed hij op 69-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen leukemie.

 

Benieuwd naar wat Boerwinkle’s kinderen en vrouw over zijn NBA-ervaringen en zijn Nederlandse roots vertellen? Dan heb je misschien interesse in mijn boek, waarin een uitgebreid portret van hem komt.