Henk Norel naar promovendus Spaanse ACB

Ik spreek hooguit vier woorden Spaans maar dankzij Google Translate is mij duidelijk geworden dat Henk Norel een nieuwe club gevonden heeft. Komend seizoen speelt hij voor Gipuzkoa Basket, zo lees ik hier.

Dat klinkt als een club ergens in een land hier ver vandaan, maar Norel blijft in de Spaanse topcompetitie ACB spelen. Giuzkoa is net gepromoveerd naar de ACB. Norel heeft dus een drukke zomer achter de rug; hij was ook actief voor het Nederlands team, dat een succesvol pre-kwalificatietoernooi voor het WK speelde.

Norel speelt zijn thuiswedstrijden vanaf nu in de schitterende kustplaats San Sebastian, aan de Atlantische kust bij de grens met Frankrijk. Eerder deze zomer werd al bekend dat hij niet zou terugkeren bij zijn vorige club Zaragoza.

Jaren geleden zocht ik Norel op in Barcelona, toen hij bij Joventut nog samenspeelde met Ricky Rubio, die nu in de NBA speelt. Vervolgens werd hij in 2012 gedraft door de Timberwolves. De daadwerkelijke stap naar de NBA leek een long shot maar Norel vertelde destijds dat hij er wel van droomde om die sprong ooit te wagen. Maar het NBA-boek lijkt nu toch echt definitief gesloten voor Norel, die binnenkort zijn 30e verjaardag viert.