NBA-speler Jarred Vanderbilt; familie ván…?

Bij de Denver Nuggets maakte onlangs ene Jarred Vanderbilt zijn NBA-debuut. Een jonge Afro-Amerikaanse speler met natuurlijk een intrigerende achternaam.

Hij lijkt namelijk verbonden te zijn met de prominente familie Vanderbilt, die afstamt van een boer uit De Bilt die in de zeventiende eeuw naar Amerika vertrok. De Vanderbilts hebben vele vooraanstaande figuren in onder meer het Amerikaanse zakenleven, de politiek en de kunst voortgebracht.

Nergens is echter iets te vinden over zijn mogelijke (deels) Nederlandse roots, die mij doen denken aan voormalig NBA-speler Norm van Lier (1947-2007), eveneens een ‘African-American’. Die heeft ooit verklaard dat hij afstamt van een Nederlander die een kind kreeg met een van zijn slaven.

Omdat bij beide heren de link met Nederland vele generaties terug lijkt te gaan, komen ze waarschijnlijk niet in mijn boek. Maar toch boeiend natuurlijk, die Nederlandse achternamen en de verhalen die daarachter schuilgaan.