Celtics-eigenaren hebben Nederlandse roots

De eigenaren van de Boston Celtics blijken verre Nederlandse roots te hebben. De steenrijke familie Grousbeck, sinds 2003 eigenaar van een van de meest succesvolle teams in de geschiedenis van de NBA, stamt namelijk af van ene Nicholas Groesbeck. Die werd rond 1624 in Breda of Rotterdam geboren en vestigde zich later in New York. Dat heb ik op basis van online stamboomonderzoek kunnen achterhalen.

De Celtics zijn daarmee de tweede club waarvan ik heb kunnen achterhalen dat de eigenaren een link met Nederland hebben. Brabander Mike Uline was in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw namelijk al eigenaar van de Washington Capitols.

Bonthandelaar in Beverwyck

Grousbeck emigreerde halverwege de zeventiende eeuw naar Beverwyck, een plaatje langs de Hudson dat veel Nederlanders trok. Daar werd hij actief in de handel van bont en kreeg hij zeven kinderen samen met zijn vrouw Elizabeth, een Duitse die hij al in Nederland had leren kennen.

Klinkt als ‘Groesbeek’

De naam Grousbeck stamt volgens ancestry.com oorspronkelijk ook uit (het zuiden van) Duitsland, hoewel ik het eerst associeerde met de Gelderse plaats Groesbeek, vlakbij Nijmegen. En wie weet kwamen de voorouders van Nicholas daar ook vandaan.

Hoe dan ook: als die ene Nederlander bijna vier eeuwen geleden niet naar Amerika was vertrokken, waren de Boston Celtics in 2008 – het enige kampioenschap onder leiding van de Grousbecks – misschien geen NBA-kampioen geworden. Een wat vergezochte maar toch ook leuke gedachte;-)