Spannende tijd voor Shane Hammink nu NBA Draft nadert

Honderden basketballers beleven binnenkort misschien wel de spannendste dag van hun leven. Op 22 juni vindt namelijk de jaarlijkse draft van de NBA plaats. Teams kunnen dan in een vooraf vastgestelde volgorde nieuwe talenten bemachtigen. Die wachten in spanning af of hun droom om NBA-prof te worden, realiteit wordt, of dat het voorlopig nog bij dagdromen blijft.

Volgens veel huidige voorspellingen zal Nederlander Shane Hammink niet tot het selecte groepje gelukkigen behoren. Maar de kansen van de speler van Valparaiso University, de oudste zoon van ex-NBA-speler Geert Hammink, zijn zeker nog niet verkeken.

Shane Hammink (met bal). Foto: Geert Hammink / Court Side

Amerika of Europa

Vele deskundigen stellen lang voordat de draft plaatsvind al ranglijsten op, waarmee zij voorspellingen doen welke spelers de NBA-teams kiezen. In tegenstelling tot zijn teamgenoot Alec Peters komt Hammink’s naam nog niet voor op die lijstjes.

Na dit seizoen zit zijn vierjarig verblijf als universiteitsspeler bij Valparaiso er echter wel op. Hammink zal daarom zeker de stap naar een bestaan als prof maken. In de NBA of bij een (top)club in Europa, aldus zijn vader Geert. Hammink senior speelde zelf ook jarenlang bij Europese topclubs, na enkele jaren in de NBA gespeeld te hebben.

 

Bekend bij scouts

Hammink junior (1,98 meter) is na Peters de beste speler van Valparaiso en hij wordt gerekend tot de beste Europese collegespelers. “Dat hij een teamgenoot is van Alec Peters, die door vele NBA-scouts gevolgd wordt, heeft voor- en nadelen”, aldus Geert Hammink. “Heel veel scouts hebben Shane zien spelen, omdat ze sowieso Peters kwamen bekijken. Nadeel is dat de meeste spelletjes van het team als doel hebben om Peters uiteindelijk in positie te brengen om te kunnen scoren.”

 

Bron: Geert Hammink / Court Side

Veel NBA-teams zullen dus echter wel bekend zijn met de kwaliteiten van Hammink, een linkshandige, atletische, allround-speler die op meerdere posities kan spelen (point guard/spelverdeler en shooting guard). In de wedstrijden waarbij sterspeler Peters niet meedeed scoorde Hammink daarnaast aan de lopende band.

 

Diamanten

Of Hammink de komende maanden uitgenodigd wordt voor belangrijke trainings- en selectiekampen is volgens zijn vader ook een belangrijke factor. Deze toernooien kunnen toekomstdromen maken en breken. NBA-clubs grijpen deze namelijk ook aan om ‘onontdekte’ diamanten te spotten. Begin april is er in Amerika daarvoor het beroemde Portsmouth Invitational Tournament en in juni vindt in Treviso (Italië) het beroemde Adidas Eurocamp plaats. Wie daar goed presteert, zou zomaar in beeld kunnen komen bij talloze NBA-teams.

“Via de NBA summer league die na de draft plaatsvindt, kunnen spelers die niet gedraft zijn daarnaast alsnog een kans krijgen om te laten zien wat zij kunnen”, aldus vader Geert. “En als de stap naar de NBA er deze zomer niet inzit, gaan Shane op zoek naar een goede Europese club en gaat hij ook weer voor het Nederlands team spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *