‘Nederlandse Porzingis’ balt straks bij Purdue

Haarms in een video op YouTube, met basketballer Peter van Paassen (bron: Gideon van der Hijden).

Zo op het eerste oog doet Amsterdammer Matt Haarms (20) mij wat denken aan Kristaps Porzingis, de Letse ster in wording van de New York Knicks. Waarschijnlijk wishful thinking, maar toch.

Haarms, die komend seizoen in Amerika voor Purdue University uitkomt, is vrijwel net zo lang als Porzingis (zo’n 2.20 meter), is eveneens blond en speelt naar eigen zeggen net als Porzingis het liefst op de power forward-positie. Volgens zijn bio op de site van Purdue heeft hij (ook net als Porzingis) een aardige driepunter is huis. Het afgelopen seizoen trainde hij overigens al wel mee bij Purdue.

Of hij van hetzelfde kaliber wordt als de ster van de Knicks zal de tijd natuurlijk uitwijzen. En dat lijkt per definitie een long shot. Maar bij Purdue speelt Haarms wél bij een vooraanstaande universiteit, die uitkomt in de Big Ten Conference van de  Divison I van de NCAA. En hij heeft ook al voor het Nederlands team onder 18 jaar gespeeld.

Eentje om in de gaten te houden in ieder geval, net als bijvoorbeeld Derrik Smits, de boomlange zoon van Rik Smits, die voor Valparaiso University speelt. En wie weet, heel misschien… worden tijdens de NBA Draft van 2020 de namen van een lange blonde Nederlander (Haarms) en een lange blonde Nederlandse Amerikaan (Smits) omgeroepen. Ons land heeft per slot van rekening een traditie hoog te houden, wat betreft lange mannen in de NBA (Smits, Elson, Hammink, Gadzuric, Nater).