Halve Nederlander Jack Sikma in NBA Hall of Fame

Jack Sikma, wiens overgrootouders vrijwel allemaal Nederlandse immigranten waren, is verkozen tot de NBA Hall of Fame.

Sikma (63) werd in 1979 kampioen met de Seattle Supersonics en speelde 15 seizoenen in de NBA. Hij scoorde gemiddeld bijna 16 punten en pakte bijna 10 rebounds. Onder meer die prestaties leveren hem nu dus een plekje op in de eregalerij van de NBA.

Zes van zijn overgrootouders zijn geboren in Nederland, zo mailde hij mij vorig jaar. Sikma is een van de zeker vijftien NBA-spelers, coaches en clubbestuurders met Nederlands bloed die een plekje krijgt in mijn boek. Zijn Nederlandse roots zijn vooral terug te herleiden tot Friesland en toeval of niet; Sikma trok in de NBA onder meer de aandacht met zijn lange, blonde verschijning.