NBA-finale van start met klein Nederlands tintje

Alleen de Nederlandse spelers Francisco Elson (2007), Rik Smits (2000) en Hank Beenders (1948) haalden ooit de finale van de NBA. Met Fred VanVleet staat er nu echter zeker minimaal voor de tiende keer iemand met Nederlands bloed aan de vooravond van de NBA-finale.

VanVleet, wiens Toronto Raptors het donderdagnacht (Nederlandse tijd) opnemen tegen de Golden State Warriors, heeft naar verluidt (verre) Nederlandse voorouders en over zijn familiegeschiedenis heb ik contact met zijn moeder. Hij is namelijk een van de figuren die aan bod komen in mijn boek.

Naast de in Nederland geboren Elson, Smits en Beenders zijn er talloze hier onbekende spelers, coaches en clubbestuurders met Nederlandse bloed die de eindstrijd van de NBA haalden. Naast VanVleet zijn dat bijvoorbeeld:

  • Butch van Breda Kolff (verloor de finales van 1968 en 1969 als coach van de Los Angeles Lakers);
  • Kyle Korver (verloor de NBA-finales van 2017 en 2018 met de Cleveland Cavaliers);
  • Johnny Bach (won in de jaren negentig drie titels als assistent-coach van de Chicago Bulls).

De finalereeks van de NBA bestaat uit maximaal zeven wedstrijden. Volgens het ‘best-of-seven’-format wordt het team dat vier wedstrijden wint kampioen. De Warriors zijn daarbij torenhoog favoriet. De laatste jaren domineren zij de NBA, met kampioenschappen in 2015, 2017 en 2018.