Halve Nederlander Parker stopt ermee na vier NBA-titels

De Amerikaans-Nederlandse-Belgische-Franse basketballer Tony Parker (ja, je leest het goed!) heeft vandaag aangekondigd een punt achter zijn imposante loopbaan te zetten. Parker is met straatlengte voorsprong de meest succesvolle NBA-speler met Nederlands bloed ooit.

Parker (37) heeft een Amerikaanse vader, werd geboren in België, groeide op in Frankrijk…. en heeft een Nederlandse moeder. Pamela Firestone heeft nu niet bepaald een Nederlands aandoende naam maar is toch echt een Hollandse kaaskop, opgegroeid in Amsterdam. En Tony, die maar liefst vier keer NBA-kampioen werd met de San Antonio Spurs, is dus gewoon half-Nederlands.

Met zijn vier kampioenschappen laat hij Francisco Elson (één keer kampioen, toch ook al een respectabele prestatie voor een Hollander) ver achter zich. Rik Smits (2000) en Hank Beenders (1948) haalden wel de finale maar verloren deze helaas.

Of Parker warme gevoelens koestert voor ons land weet ik niet. Maar hij is het Nederlands wel een beetje machtig. Dat bleek tijdens een wedstrijd begin vorig jaar, toen een fan een bord bij zich droeg met daarop de tekst ‘Tony P., Hug my Oma’. Parker begreep meteen dat het om de grootmoeder van de fan ging en gaf de vrouw een omhelzing.