NBA-coach vernoemt zoon naar Nederlandse overgrootvader

Erik Spoelstra, de coach van de Miami Heat, heeft zijn kersverse zoon vernoemd naar zijn Nederlandse overgrootvader.

Enkele dagen geleden kwam zoonlief Dante Nicholas Spoelstra ter wereld. De jongen is vernoemd naar Klaas Spoelstra, die in 1875 in Niezijl (Groningen) geboren werd en later naar Amerika emigreerde. Daar veranderde hij zijn naam in Nicholas.

Spoelstra zijn grootvader – een zoon van de geëmigreerde Klaas dus – werd in Amerika een bekende sportjournalist en hij kreeg op zijn beurt weer een zoon – Spoelstra zijn vader – die verschillende managementfuncties in de NBA bekleedde. En uiteindelijk zet Erik Spoelstra de sporttraditie dus voort. In 2012 en 2013 leidde hij de Heat naar het NBA-kampioenschap.

Erik Spoelstra is een van de NBA-coaches, spelers en clubbestuurders met Nederlands bloed die centraal staan in mijn boek.