Hall of Fame-nominatie voor NBA-coach met Nederlandse roots

Voormalig Chicago Bulls-coach Johnny Bach, die in 2016 overleed, is genomineerd voor de Basketball Hall of Fame, de officiële eregalerij voor diegenen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de basketbalsport in Amerika.

Bach, die van Nederlandse komaf was, was in de jaren negentig assistent van Bulls-coach Phil Jackson. Deze meest succesvolle NBA-coach ooit leunde zwaar op de inzichten en levenservaring van Bach, die bij de Bulls zijn inmiddels beroemde ‘Doberman’-verdedingstactieken introduceerde.

Bach werd bij de Bulls een van de weinige vertrouwelingen van Michael Jordan, met wie hij drie keer achter elkaar (1991-1993) kampioen werd.

Vlak voor zijn dood sprak ik Bach enkele keren telefonisch voor mijn boek, waarin zijn bijzondere levensverhaal uitgebreid aan de orde komt. Zo diende hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Amerikaanse marine, verloor hij in diezelfde oorlog zijn tweelingbroer Neil en kwam hij op hoge leeftijd nog een keer naar Nederland om (tevergeefs) onderzoek te doen naar zijn Nederlandse roots.