LEBRON JAMES KRIJGT TEAMGENOOT MET NEDERLANDSE ROOTS

Superster LeBron James van regerend NBA-kampioen Cleveland Cavaliers krijgt met scherpschutter Kyle Korver een teamgenoot met Nederlandse roots.

Het zijn verre roots, maar toch; in 1856 vestigende zijn Nederlandse voorouders zich in het plaatsje Pella in de staat Iowa. Dat kwam ik onlangs te weten dankzij Ton Sels van de stichting Touch of Dutch. De Korvers waren afkomstig uit Vinkeveen. De naam Korver verwijst waarschijnlijk naar het beroep van mandenmaker of visser.

Pella werd in 1847, vlak voor de komst van de Korvers, door een groep Nederlanders gesticht. In Pella wordt 170 jaar later nog steeds het dialect ‘Pella Dutch’ gesproken.

Korver is weliswaar geen superster maar wel een van de meest efficiënte driepuntschutters uit de geschiedenis van de NBA. De Cavaliers ruilden hem met de Atlanta Hawks voor Mike Dunleavy, die in Cleveland geen potten kon breken.

Lees hier het nieuwsbericht over de komst van Korver op de website van basketbalmagazine SLAM.