EEN MAILTJE VAN PHIL JACKSON

De Johan Cruijff van de NBA, zo kan je Phil Jackson gerust noemen. Maar eigenlijk doe je hem dan nog tekort. Echt waar.

Voor wie deze bekende Amerikaan niet kent: hij won als coach en speler 13 NBA-titels, meer dan wie ook in de 71-jarige historie van de NBA.

De meest daarvan (11) won hij als coach van twee van de beste spelers ooit, Michael Jordan en Kobe Bryant. Als speler werd Jackson twee keer kampioen met de New York Knicks van begin jaren zeventig, een van de meest beroemde teams ooit. En zijn talloze boeken over coaching gaan als warme broodjes over de toonbank.

Die man dus.

En wat verscheen er twee dagen geleden ‘s avonds laat in mijn inbox? Een email van Phil Jackson himself. Razend druk moet hij op dit moment zijn, als baas van de New York Knicks, waar het om allerlei redenen altijd crisis is. En vrijwel dagelijks haalt Jackson daarom de Amerikaanse krantenkoppen. Maar op mijn email met vragen over zijn oude maatje Johnny Bach, die Nederlandse roots had, wilde Jackson blijkbaar wel reageren. En ik vergeef hem natuurlijk dat hij mij aanspreekt met ‘Mr Jelte’.

Johnny Bach was Jackson’s assistent-coach bij de Chicago Bulls, met in hun gelederen Michael Jordan. Bach overleed een jaar geleden maar vlak daarvoor interviewde ik hem drie keer voor mijn boek. Over zijn boeiende leven, zijn band met Jackson en Jordan, en zijn Nederlandse voorouders.

Dat Phil Jackson een email van een onbekende journalist uit een landje ergens in Europa uitgebreid beantwoordt zegt iets over Jackson, maar zeker ook iets over Bach. En dat de drukbezette en meest succesvolle NBA-coach ooit een bijdrage levert aan mijn boek, betekent vast dat de inhoud daarvan best de moeite waard is.